Oefentherapie Cesar Mensendieck

Wel of geen operatie bij heup of knie artrose?

Heb je ook de diagnose knie of heup artrose gekregen met ben je nog niet toe aan een “nieuw” gewricht?  Dan kan Oefentherapie Cesar Mensendieck van grote meerwaarde voor je zijn!

Artrose van knie of heup

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat. Op de uiteinden van de botten die samenkomen in het knie- of heupgewricht zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de knie en heup gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Bij artrose wordt dit kraakbeen dunner en zachter. Veel mensen noemen het ook wel “slijtage” van de knie of heup. Artrose kan pijn en stijfheid van je gewricht veroorzaken. Deze klachten kunnen meestal goed worden behandeld zonder dat een operatie noodzakelijk is, een zogenaamde conservatieve behandeling (niet-chirurgische behandeling) met onder andere oefentherapie cesar mensendieck.

De behandeling

Tijdens de behandelingen met oefentherapie cesar mensdieck kijken we hoe je bepaalde dagelijkse handelingen misschien net op een andere manier kan uitvoeren om overbelasting te voorkomen (dus je gaat het gewricht anders belasten), wordt er gewerkt aan spierversterking d.m.v. oefeningen die je gewoon gemakkelijk thuis kunt doen en kijken we grondig wat er nog meer nodig is om je met zo min mogelijk klachten te laten functioneren (hoe bewegen de rest van je gewrichten en zijn alle spieren sterk genoeg?). Tijdens de behandeling met oefentherapie staat bewustwording centraal zodat jezelf ook je kennis over je eigen lichaam vergroot en hier op in kan spelen.

Kosten en vergoeding

Behandeling van knie of heup artrose met oefentherapie wordt 12x vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij wordt eerst het eigen risico aangesproken en hebben we een jaar de tijd om bezig te gaan met het verminderen van je klachten. Een verwijzing van je huisarts of specialist is hiervoor voldoende.